Skip to content
Traumaverwerking
Traumaverwerking

Oud zeer

(Oud) zeer is het gevolg van overweldigende of traumatische ervaringen, die nog niet verwerkt  zijn. Soms is dit een concreet aanwijsbare gebeurtenis, maar het kan ook zijn dat je wel klachten hebt, maar een duidelijke oorzaak niet goed te benoemen is. Er is dan vooral veel verwarring en onzekerheid.

Soms heb je zelf iets overweldigends meegemaakt, soms hebben ouders onverwerkte traumatische ervaringen, die ook op jou blijvende invloed hebben gehad. 

Er kan een permanent gevoel van onveiligheid en stress zijn. Je kunt gepest of misbruikt zijn; het kan zijn dat ouders een ernstig verlies hebben geleden dat nooit echt een plek heeft gekregen.

Dit alles veroorzaakt innerlijke verdeeldheid. Je kunt niet goed kiezen, je voelt je verscheurd door meerdere loyaliteiten of je voelt je geblokkeerd. Het gevolg zijn vaak lichamelijke en/ of psychische klachten.

Voor hoogsensitieve mensen geldt, dat ze extra gevoelig zijn voor subtiele signalen en het innerlijk verdeeld zijn. Er is vaak een groot gevoel van noodzaak oud zeer op te ruimen.  

Franz Ruppert methode/

meergenerationele

psychotraumatologie

Ik heb als psycholoog lang gezocht naar een manier om pijnlijke, soms hele oude, ervaringen in de kern aan te kunnen pakken. Een manier, die het tempo en de draagkracht van betrokkene respecteert, die een veilig kader biedt en die haalbaar is voor een grotere groep mensen.

Ik heb die gevonden in de theorie en de methodiek van de Duitse hoogleraar psychologie en wetenschapper Franz Ruppert. Deze zijn gebaseerd op theorieën over vroege hechting en het ontstaan van trauma. De methode werkt met behulp van een opstelling, een zogenaamd Resonantie Proces. 

Ruppert heeft deze methodiek IoPT genoemd (Identiteitsgeorienteerde Psychotrauma Therapie). Vanuit het Nederlandse netwerk van therapeuten wordt deze methode Interactieve Zelf Resonantie genoemd (IZR ©).

Tijdens het Resonantie Proces worden de verschillende delen van jezelf (die vaak met elkaar strijden in jou) letterlijk zichtbaar en kunnen ze voor het eerst een dialoog aan met elkaar. Ik zal de verschillende innerlijke delen representeren. Zo wordt duidelijker, wat de onderliggende oorzaken van jouw belemmeringen zijn. Ze gaan van onbewust naar bewust en worden dus toegankelijk voor je. Op die manier wordt stap voor stap de innerlijke verdeeldheid minder tot alles kan integreren als één geheel binnen in jezelf. Er zijn meestal meerdere opstellingen nodig om tot deze integratie te komen. Meer informatie over de methodiek hier.

Iedere vraag kan opgesteld worden. Het kan over van alles gaan: familie, gezin, werk, iets in jezelf, of een fysieke klacht. 

Ik bied de behandelvorm alleen individueel aan. 

 

Tips: 

Boeken: 

Vivian Broughton: Stilstaan bij trauma (makkelijk toegankelijk boekje met heldere uitleg)

Margriet Wentink: Je verlangen, dwaallicht of kompas? 

Karyl Mc Bride: Zal ik ooit goed genoeg zijn? (over opgroeien met een narcistische moeder)

Meer:

izr-methode.nl

interaktiel.nl   (IZR in groepen en opleidingscentrum)

Nieuw initiatief: IoPT café: online ontmoetingsplek voor geïnteresseerden. Lezingen en IZR-processen. Deelname is gratis en aanmelden via de website. Wereldwijd toegankelijk, voertaal is Engels.