Traumaverwerking | Lynx | Praktijk voor begeleiding hoogsensitiviteit | Leusden | Amersfoort
Traumaverwerking | Lynx | Praktijk voor begeleiding hoogsensitiviteit | Leusden | Amersfoort

Oud zeer

(Oud) zeer kan een concrete hele pijnlijke of traumatische ervaring zijn. Soms zijn er alleen vage negatieve of verwarrende gevoelens, waarvan het onduidelijk is waar die mee te maken hebben. Hoe het ook zit, het geeft een vermindering van levensvreugde, het beperkt je in je ontwikkeling. Soms heb je zelf iets overweldigends meegemaakt, soms hebben ouders onverwerkte traumatische ervaringen, die ook op jou blijvende invloed hebben gehad. 
Er is dan een permanent gevoel van onveiligheid en stress. Je kunt gepest of misbruikt zijn; het kan zijn dat ouders een ernstig verlies hebben geleden dat nooit echt een plek heeft gekregen.

Dit alles veroorzaakt innerlijke verdeeldheid. Je kunt niet goed kiezen, je voelt je verscheurd door meerdere loyaliteiten of je voelt je geblokkeerd. Het gevolg zijn lichamelijke of psychische klachten.

Voor hoogsensitieve mensen geldt, dat ze extra gevoelig zijn voor subtiele signalen en het innerlijk verdeeld zijn. Er is vaak een groot gevoel van noodzaak oud zeer op te ruimen.  

Franz Ruppert methode/

meergenerationele

psychotraumatologie

Ik heb als psycholoog lang gezocht naar een manier om pijnlijke, soms hele oude, ervaringen in de kern aan te kunnen pakken. Een manier, die het tempo en de draagkracht van betrokkene respecteert, die een veilig kader biedt en die voor haalbaar is voor een grotere groep mensen.
Ik heb die gevonden in de methodiek van het Opstellen, zoals ontwikkeld door de psychotherapeut en wetenschapper Franz Ruppert. Deze is gebaseerd op theorieën over vroege hechting en ontstaan van trauma. 

Op dit moment bied ik de methodiek alleen individueel aan, maar het is de bedoeling dat in  de toekomst dit ook in een groep kan. Lees meer 

Tijdens een sessie kun je een thema inbrengen waarover je helderheid wilt krijgen. Dit kan over van alles gaan: familie, gezin, werk, iets in jezelf, een fysieke klacht.

Ik zal de verschillende innerlijke delen representeren, waarmee jij dan in dialoog gaat. Zo wordt zichtbaar, wat de achterliggende oorzaken van jouw belemmeringen zijn. Ze gaan van onbewust naar bewust en worden dus toegankelijk voor je. Op die manier wordt stap voor stap de innerlijke verdeeldheid minder tot alles kan integreren als één geheel binnen in jezelf. Er kunnen meerdere opstellingen nodig zijn om tot deze integratie te komen.