Start ‘Hoogsensitief …. en nu?’
Woensdagochtend 11 april start de vernieuwde cursus in omgaan met hoogsensitiviteit. Voorheen genoemd “Beter Hooggevoelig’.
In de wetenschappelijke literatuur wordt inmiddels door sommigen onderscheid gemaakt tussen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit. Dat kan verwarrend klinken maar hoort er ook een beetje bij wanneer er een nieuw gebied van de wetenschap zich ontwikkelt. Hoe meer zaken zich uitkristalliseren, des te meer kan er discussie ontstaan over dergelijke details.
Hooggevoelig kan worden gezien als de verzameling kenmerken plus de klachten die daarbij horen. Hoogsensitief verwijst dan naar de kenmerken op zich, waarbij de woorden hoog en sensitief verwijzen naar het scherper afgesteld staan van de zintuigen bij hsp-ers: naar het feit dat de prikkeldrempel lager ligt, er meer wordt opgepikt en uitgebreider verwerkt.
Van mij mag iemand zich gewoon hooggevoelig noemen, maar ik vind het woord hoogsensitief wel mooi recht doen aan de zintuiglijke kwaliteiten. Aanleiding om met een vernieuwde inhoud ook de naam te veranderen.
Daarnaast heb ik gemerkt dat het woord hooggevoelig de negatieve associatie op kan roepen ‘Die is zo gevoelig!’ Met andere woorden: ‘die moet zo snel huilen, die is altijd zo emotioneel’. Dit is simpelweg niet waar en doet ook geen recht aan de betrokkene.
In de training komen de vaste thema’s komen aan bod: wat is hoogsensitiviteit precies, hoe blijf je beter met 2 benen goed op de grond, assertiviteit. Daarnaast zal er meer aandacht geschonken worden aan overprikkeldheid, stress en stress management; de fysiologie van stress en verschil tussen kortdurende en chronische stress.
Voor meer informatie klik hier.
Hsp-ers herkennen vaak de kenmerken in andere hsp-ers, dus loop in gedachten je eigen netwerk eens langs, misschien zit er iemand bij die baat kan hebben bij deze training.