Overprikkeling en onderprikkeling bij hsp
We zijn verhuisd!
\’We\’ is Omnis, Het Gezonde Centrum, in Leusden, waar LYNX al meer dan 10 jaar een onderdeel van is. We groeiden uit ons jasje en na lange tijd zoeken is het de maatschap gelukt een prachtig pand te vinden waar we met z\’n allen aan het werk kunnen. Het team van Omnis is ook uitgebreid, er zijn nu nòg meer disciplines vertegenwoordigd. Als zzp-er ben je per definitie een eenpitter; een praatje met een collega of even sparren is niet vanzelfsprekend. Ik kan niet alleen dàt, maar het is de intentie om met elkaar zo samen te werken, dat er kruisbestuiving plaatsvindt en de kwaliteit verhoogd wordt door gebruik te maken van elkaars expertise. De lijnen zijn kort, er kan snel overlegd worden. Een voorrecht…
Met collega Marionne Boschhuizen deel ik vanaf nu een mooie ruime werkkamer, waar we ook met kleine groepen kunnen werken, als we dat willen.
Een cursus zit er de komende tijd niet in, maar ons centrum en mijn werkkamer zijn zo ruim, dat we ons makkelijk aan de RIVM richtlijnen kunnen houden. Een individueel contact is gewoon mogelijk, we hebben een coronaprotocol dat ik van tevoren toestuur, zodat we veilig aan het werk kunnen.
Naast dit praktische nieuws, wil ik ook een nieuw boek onder de aandacht brengen:
\’Prikkels bijten niet\’, geschreven door Saskia Klaaysen. Dit is het eerste boek dat vertelt over de combinatie van hsp en hss, oftewel \’high sensation seeker\’.
Veel hsp-ers hebben regelmatig behoefte aan stilte en rust. Er is echter een groep die óók erg gedijt bij reuring en veel prikkels; deze ook graag opzoekt èn nodig heeft om goed te functioneren. Dit kan verwarring geven. \’Een hsp-er is toch iemand die rust en stilte nodig heeft? Dan zal ik wel geen hsp-er zijn… maar ik ben soms wel overprikkeld… èn ik verveel me snel… hoe zit het nu?\’
Hsp en hss bestaan onafhankelijk van elkaar. Susan Marletta-Hart noemt de eerste de rem en de tweede de gaspedaal. Ieder mens heeft meer of minder rem en meer of minder gaspedaal. Heb je beide eigenschappen in grote mate dan heb je een voortdurende uitdaging beiden tevreden te houden.
In het boek komen o.a. aan de orde: overprikkeling – onderprikkeling, hss en werk. En, héél belangrijk: informatie over langdurige onderprikkeling (bore-out) die heel erg kan lijken op een burnout. Een advies om rustig aan te doen lijkt dan voor de hand liggend maar verergert juist de situatie. De persoon is op zoek naar de \’juiste voeding\’; rust heft de onderprikkeling niet op.
Heb je zelf het advies gekregen om rustig aan te doen, maar is er een stemmetje in je hoofd dat zegt \’er klopt iets niet\’, ga dan op onderzoek uit. De ervaring leert dat hsp-ers in dit soort gevallen vaker gelijk hebben dan ze zelf denken.
Ik wens iedereen in deze bijzondere en spannende tijd sterkte en wijsheid toe.